Vad är Östersjöuppropet?

Om Östersjöuppropet

Östersjöuppropet är en gräsrotsrörelse som vill värna om ett hållbart fiske, och startades av Viks Kustråd i Skåne med initialt stöd från Samverkan för Hanöbukten i Skåne.


Målet: Sveriges fiske av sill/strömming ska begränsas till att endast omfatta det som går till direkt humankonsumtion, och fångsten ska landas och beredas i Sverige.


Med Östersjöuppropet vill vi samla stöd från föreningar, företag och andra organisationer och privatpersoner längs hela Sveriges Östersjökust för denna förändring, med målet att påverka politiker och regeringen.


Vi vill att:

Det svenska fisket minskas till mindre än 6.000 ton sill/strömming, vilket idag är den mängd som går till humankonsumtion och utgör cirka 10% av vad som idag fiskas upp. Detta är ett stort steg till ett mera hållbart fiske och bättre fiskeförvaltning. 

Foto: B. Kihlberg


Fler kustnära och småskaliga fiskare främjas, som skapar lokalt hållbara livsmedel, vilket bidrar till nuvarande värdekedjor och återuppbygger värdekedjor som försvunnit eller försvagats.

Sverige görs mer självförsörjande och tryggare i ett allt osäkrare omvärldsläge. 

Foto: B. Kihlberg

Småskalig och mellanskalig fiskberedningsindustri i Sverige säkras och utvecklas, som i sin tur skapar arbetstillfällen i kustnära områden. Vi kan behålla surströmming, böckling, sillamackor och alla andra varianter på vårt matbord. 

Mer om oss och Östersjöuppropet

Initiativtagare

Sammanlagt har vi mer än 140 års yrkeserfarenhet från näringsliv, offentlig förvaltning, universitet och forskningsinstitut samt utbildningsväsen både inom Sverige men också internationellt såväl från Europa,  Nordamerika och Asien. Främst drivs vi av vårt engagemang för Östersjön som vi alla lever vid och vi kan inte längre stillatigande se på när Östersjön fortsätter att utarmas. 

Initiativtagare är Viks Kustråd som startades av Anders Lönneborg och Hans Ljungberg. I arbetsgruppen ingår nu också Anders Nolin och Britt-Marie Kihlberg.

Redan från start har vi aktivt interagerat med olika institutioner som arbetar för ett mer hållbart Östersjön. En direkt samverkan har inletts med stiftelsen Östersjökontraktet. 

Vi Växer

Östersjöuppropet växer hela tiden. Totalt är det nu 63 föreningar, företag och andra organisationer som stödjer uppropet. Uppropet startade i Skåne, men nu har vi också stöd från fler områden norröver längs Sveriges Östersjökust.


Vi behöver bli ännu fler, och söker därför aktivt efter kontakter som kan hjälpa oss att sprida vårt upprop.


Sillens/strömmingens existens i Östersjön får inte hotas.

Uppropet

Östersjöuppropet har och kommer att söka fortsatt mer stöd längs kusten av Östersjön och Bottniska viken.

Vi vill att så många föreningar, företag och andra organisation som möjligt och av olika kategorier i våra 60-talet Östersjökommuner stödjer detta upprop. Du som privatperson är självklart också välkommen till att stödja Östersjöuppropet. En allt starkare opinion är viktig för att få till en snabbare förändring för ett hållbart Östersjöhav. Med ett brett stöd för uppropet kan vis sätta ett extra starkt tryck för att få beslutsfattare på nationell nivå att agera.

Regering och ansvarigt statsråd måste ta sitt ansvar

Tillsammans kommer vi att uppvakta och kräva att regering och ansvarigt statsråd tar sitt ansvar och ser till att de följer EUs tydliga direktiv och baserar sin ståndpunkt när det gäller sillkvoter på försiktighetsprincipen.

Vi vill också att regeringen utnyttjar den här möjligheten där Sverige investerar i småskalig/mellanskalig fiskberedningsindustri på flera ställen längs med Östersjökusten och på det sättet skapar nya arbetstillfällen, en levande kustbygd och gör Sverige mer självförsörjande i det osäkrare omvärldsläget vi lever i idag.


Samtidigt uppnår vi ett hållbart sill/strömmingsfiske och ett robustare och friskare Östersjön.

Åtgärder

Det finns många olika alternativ att reducera fisket av sill och strömming och vi lägger oss inte i hur man lyckas reducera fisket till enbart human konsumtion. Det är upp till experter och politiker att bedöma hur man bäst kan göra det. Huvudsaken är att det blir gjort och att det sätter igång raskt. Om bara det finns en politisk vilja så skapar vi liv i en starkt överutnyttjad Östersjön, vi skapar liv i en döende svensk fiskeindustri och vi skapar nytt liv i kustsamhällen längs Östersjökusten.

Tycker du att det här är viktigt?


Hör då av dig till oss.


Vi berättar gärna mer 

exempelvis via ett zoom-möte

unsplash